Custom Search

Friday, May 22, 2009

Neal Creek Residence - Paul McKean Architecture

The Neal Creek residence treads lightly upon its surroundings, maximizing valley and water views with minimal impact to the natural environment.


Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

The owners - windsurfing and snowboarding enthusiasts - were interested in a modest weekend retreat that would be highly efficient and ecologically minded. Their wooded two-acre parcel of land presented many unique challenges including wetlands, creek protection setbacks, and floodplain restrictions.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

The design solution for the two-bedroom house addresses these issues by elevating the habitable space one full floor above grade. Views to the creek are enhanced from this position and the living spaces float within the tree tops.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Lifting the main space protects the house from potential flooding and brush fire damage while making way for a covered outdoor patio and much needed gear storage below. At the uppermost level, a future planted roof will replace the landscape lost to the building footprint and reduces heat gain to the interior spaces.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors
Location: Hood River, Oregon, USA
Project team: Paul McKean, Amy Donohue
Client: Paul McKean, Amy Donohue
Project Year: 2007
Constructed area: 93 sqm
Photographs: Paul McKean


Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

No comments:

Post a Comment