Custom Search

Thursday, August 21, 2008

Villa Peet - Studio Klink

Villa Peet was designed as a sequence of contrasting spatial experiences. These contrasts create a feeling of entering new worlds behind a series of rabbit holes. The absence of traditional interior doors gives the ground floor a sence of continuity, although the different space are well defined.




The sequence on the ground floor is as follows:

The entrance hall: High. A glimpse of the stairs and a small balcony give a hint of the world above.

Central axis: Long. After turning the corner in the hallway one looks through the whole house straight into the garden.

The kitchen/dining: Wide and high. A brigde runs through the room and divides the spaces for cooking and eating.

The living room: Panoramic and intimately low. The garden seems to surround the house from and open but intimate space.



On the upper floor the guest rooms are divided from the private bedrooms by the voids in the kitchen. Seen from the street the house seems to be a very closed volume without windows and just one corner with glass and a door. Despite this first impression the house is very light and transparant and gives views to the garden from everywhere in the house. The rooms are orientated to the sides and the back because of the clients wish for privacy.
The plans are organised in a way that the further from the street they are more private they become.

















No comments:

Post a Comment