Custom Search

Thursday, September 10, 2009

FFAT - Arquitectos Anonimos

Two criteria lead to the final solution:

  1. Geometric: using the urban plan rules to establish the perimeter and roof level.
  2. Manipulate the interior space in relation with the neighbor buildings and the terrace that allows a view of the sea.


FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

Our goal was maximize the exterior space, building a compact volume in 3 floor plans. The interior organization is generated around a central comunication corridor, to liberate space to the compartments.The dark phenolic plywood of the facade served as a ‘spacesuite’ that protects against the ‘radiation’ of reality, its context and its territory.


FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

Architects: Arquitectos Anónimos® and Paulo Teodósio

Location: Vila Nova Gaia, Portugal

Client: Fernando Afonso and Fátima Cardoso

Structural consultant: Paulo Lima and Manuel Branco Leite

Floor area: 90 sqm

Site area: 320 sqm

Built-up area: 270 sqm

Start of planning: 2004

Start of construction: 2005

Completion: 2006

Photographs: Abel Andrade


FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

FFAT, Arquitectos-Anonimos, Arquitectura, Casas

No comments:

Post a Comment