Custom Search

Wednesday, May 25, 2011

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio

One axis of the cross stretches toward the Pacific Ocean on south, and the other, the forest of Japanese oak and some white birch on west. The rooms in the lower structure and terrace on it enjoy broad vista of the sea and blue sky. And gentle shade of natural forest embraces the space in the upper one.


The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño


I didn’t want to just form the undulating landscape dotted with great trees as normal, nor design an elaborate architecture bowing down to the complex topography.


The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño


What sprang to my mind is a blueprint for an architecture which is perfectly autonomous itself, at the same time seems to emerge as an underlying shape that the natural environment has been hiding. It’s abstraction of nature, to say.


The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño


The architecture was realized by crossing two rectangular parallelepipeds at very right angles. The lower one contains private rooms and bathroom, and sticks half of the body out to existing narrow level ground. The upper one incorporates salon and kitchen, and lies astride the lower one and the mountain ridge. It almost seems like an off-centered cross pinned carefully on natural terrain.


The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño


Water-polished white marble (cami #120) was chosen as interior finishing material. It glows softly like Greece sculptures to blend blue light from the south and green light from the west gradationally, thus creates delicate continuous landscape of light which suggests the character and usage of the space.


The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño


Exterior is also finished with white marble. The surface get smoother as it approaches to the southern/western end till it takes mirror gloss (cami #1000) at the ends. The southern end of white cross melts into the blue of sky and sea, and the eastern end to the green of forest.


The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño


Carved out of nature, it never stops being a part of nature itself, however highly abstracted. Never relativizes the nature with its foreignness, nor generate contradiction to settle for being “artificial nature” by giving up being abstract and mimicking the nature.


The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño


The abstraction inspired by Mother Nature defines the nature itself, and still, stays natural.

That’s what I wanted from this abstraction and architecture.


The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño


Location: Shizuoka, Japan
Site area: 988.58 sqm
Building area: 232.77 sqm
Total floor area: 380.44 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Ken’ichi Suzuki



The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño

The PLUS House - Mount Fuji Architects Studio, Arquitectura, diseño





VIA: TECNOHAUS

1 comment:

Post a Comment