Custom Search

Monday, June 22, 2009

House 60 - gh3

House 60 is a renovation and addition to a 50’s suburban house on a large lot in Toronto, Canada.


Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

The existing house was largely introverted—small windows, low ceilings—with a traditional plan—living room, separate dining room and cramped kitchen on the ground floor, and a maze of bedrooms on the second. An undistinguished building from the exterior—brick with a shallow sloping roof—adorned over time with a wrought iron front porch and aluminum awnings. However underwhelming, the existing house was considered by gh3 as a material resource to be reused, rather than abandoned, a position consistent with first principles of sustainability.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Additions were made to both the front and rear of the house resulting in 2 new facades and accomplishing the re–imaging of the house. Much of the house was re–skinned. This, in combination with the installation of significant interior insulation, greatly reduced the energy requirements of the house. The existing pitched roof was removed and a new flat roof, insulated well beyond code requirements, completed the new high performing envelope.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

A 2–storey glass wall at the rear of the house, a 1–storey glass wall at front, and multiple skylights maximize the admission of daylight and facilitate passive ventilation. The extensive use of glass at the rear allows for the greatest number of views to the garden and at the front, serves as a modern day front porch, reconnecting the building with its site and the city.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

The ground floor of the house is organized as a continuous open space to allow for the changing patterns of use of a growing family. The principle living space is flanked longitudinally on both sides with service zones containing storage, media units, a pantry, stairs and mechanical spaces, set behind full–height pivoting wall panels. Floor-to-ceiling glass panels are strategically positioned on the ground and second floors to provide safety for young children while allowing views through all of the principle living spaces. Glass panels and walls are selectively fritted with a super–scaled flock pattern, which amplifies the whiteness of the interior.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architects: gh3
Location: Toronto, Ontario, Canada
Design Team: Pat Hanson, Diana Gerrard, Raymond Chow, Liza Stiff, Vivian Chin
Structural Engineer: Blackwell Bowick
General Contractor: Blue Springs Construction
Project year: 2008-2009
Budget: CAD$800,000
Constructed Area: 315 sqm
Photographs: Carlyle Routh


Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

No comments:

Post a Comment