Custom Search

Tuesday, May 19, 2009

House in Chihuahua - PRODUCTORA

The House In Chihuahua is part of a golf club community in the desertlike northern region of Mexico.


Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

The dwelling was designed to accommodate the special climatic circumstances of the area: in winter temperatures can fall to minus ten degrees Celsius, while in summertime temperatures can rise to above forty degrees Celsius.
The differences between daytime and nighttime temperatures can vary by as much as twenty degrees. To balance the extreme temperature differences, we partially buried the house into the mountain slope to take advantage of the soil’s thermal mass. The colder soil around the house absorbs heat accumulated during the day, and at night the ground gives off heat to the building.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

The house is organized around a series of patios and roof openings that provide light, ventilation, and views to different areas of the house. The sloped roof acts as a new topography, which blurs the boundaries between the constructed area and the surrounding landscape.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Project: Private house
Location: Chihuahua, Mexico
Architect: PRODUCTORA - Carlos Bedoya, Wonne Ickx, Victor Jaime, Abel Perles
Collaborators: Fernando Sánchez, Ross Adams, Jorge Cárdenas, Iván Villegas, Thorsten Englert
Area: 375m2
Year: 2008
Construction: Baraka
Structural engineering: José Ramón CastilloWindow Framing: Window Concept
Air conditioning: Corbik
Heating: Enrique Wide
Carpentry: Eduardo Morales
Kitchen Installation: Medel Rust
Garden Design: Rocio Amarante
Photography: Iwan Baan, for Abitare


Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

No comments:

Post a Comment