Custom Search

Sunday, January 18, 2009

House in São Francisco de Paula - Studio Paralelo

A shelter for the weekends. That is the proposal of this house located in São Francisco de Paula, mountain region of Rio Grande do Sul, 100 km away from Porto Alegre. Placed in the center of the area, surrounded by the forest, the house overcome a soft declivity, resting itself on a reinforced concrete slab raised from the ground in order not to intervene with the natural profile and to exempt it of the ascending humidity.


CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR
Its volumetry is simple: two rectangular boxes of different textures intercepted. The bigger one, covered with metallic wavy tile, shelter the intimate sector with two bedroom suits in opposite sides.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

The second box, in wood and more transparent, crosses the metallic pavilion configuring the social and service sector. From this crossing, a wood deck overhang over the vegetation, crossing the main body of the house exerting the access function, hall of distribution and terrace.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR
The house was thought from a simple logic structural, with modules of 1.20 x 1.20m arranged by steel frame upon a concrete base. The composition of the walls is proper of the constructive system: a sandwich formed by drywall, rockwool, osb and permeable membrane isolating the structure of the humidity.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

Only in the wood box the interior cover is the same of the exterior. Complementing the structure, a concrete block box, half-embedded, retreat in relation to the base, conforms the foundations sheltering in the biggest unevenness a small deposit.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR
The project looked for to answer the necessities of the program desiring to delimit the constructed space, without merging or camouflaging themselves, but assuming the landscape without competing with it.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

Constructive process:
The option to construct in steel frame occurred by two main aspects: agility in the construction, falling the working time in situ, and the control over the constructive process therefore executing the metallic structure in a shed in Porto Alegre, 100 km of the house area, made possible a daily supervision of the team technique supported for an equipped structure of the place.
At the end of two weeks, all modules of walls and segments in frame were being carried to the final assembly in the area. That stage took more 8 weeks for conclusion of the services.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

Partners:

For accomplishment of the project and execution of the shelter the partnership with the supplying companies was essential. On the definition of the constructive system, we count on the experience of Placo Center and Formac. Second, company of Chilean origin that acts in Brazil since 2005, supplied all the steel frame and system of sliding doors beyond calculating and designing the structure.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

Architects: Studio Paralelo
Location: São Francisco de Paula, RS – Brazil
Contractor: Sull Frame
Steel Frame: Formac Brasil
Steel Frame Engineering: Formac Chile
Concrete Engineering: Multiprojetos
Lighting: Eficientysul
Wood Stoves: Amesti Brasil
Site Area: 1610 sqm
Constructed Area: 82 sqm
Project Year: 2006
Construction Year: 2007
Photographs: Eduardo Aigner

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

No comments:

Post a Comment