Custom Search

Friday, August 15, 2008

Black House - BGP Arquitectura

With a magnificent view as the main feature of this retreat located on the hill of a small village some 150km from mexico city, one-half-house aims to live landscape under a canopy with as few interior elements as possible.



CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

A fireplace, a kitchen bar and a marble platform 20m long laid as a free floor plan for public areas and garage on top of a solid block which houses the rest of the program, namely services, three bedrooms and a family room.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

This covered roof garden becomes the most important part of the house. The most crowded area in which the family will spend most of the time is also the most ambiguous place of the house, one-half-house is then one-half terrace, protected from the exterior conditions when needed by means of four meter tall sliding glass panels towards the landscape and a wall as high as the garage doors towards the street always detached from the concrete canopy to turn it into a fence more than a wall.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

The exposed concrete canopy emphasizes views and deals with an anachronistic local code on context which calls for typical-construction looking elements and materials such as pitched roofs with Spanish tile simply by flipping it. In this way, views and orientation of the house towards south makes sense blocking sun on summer not on winter.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR
The solid block is all exposed concrete on the inside and marble on the outside just like the roof in order to reinforce the idea of a solid 3 meter high platform with slots carefully located to glance through the surroundings from the bed, desk or the shower.
The rest of the site remains with its natural slope and local therefore highly adaptive vegetation that frame the view and wraps a family vegetable garden.
Interior materials go out of the house and exterior materials come into the house. One-half-house promotes blurring limits between indoor and outdoor, the Mediterranean house revisited versus the glass hermetic air conditioned house, live the view rather than see it.

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

Architects: BGP arquitectura / Bernardo Gómez-Pimienta con Hugo Sánchez
Location: Valle de Bravo, México
Collaborators: JN Morones Esquivel, Ximena Díaz
Project year: 2005-2006
Construction year: 2007
Site Area: 500 sqm
Construction Area: 300 sqm
Structure: Jaime Fragoso
Mechanical Engineer: Arturo Guerra
Digital Model: Hugo Sánchez
Model: at. 103

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

CLIC PARA AGRANDAR

No comments:

Post a Comment