Custom Search

Sunday, July 27, 2014

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design

The open, permeable design of this house results from the client’s active lifestyle and desire for connectivity to the site from all spaces. Designed for a narrow, wooded, pie-shaped lakefront site, this young family sought to develop outdoor play and garden spaces while celebrating views of the lake.

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

The concept organizes the public and private spaces into two separate wood-clad forms connected by a glass-enclosed breezeway and screen porch. The breezeway becomes an open access between the car court and lakeside yard, allowing a flow of air and activity through the center of the house toward the lake.

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

This indoor/outdoor connection is reinforced by the continuous bluestone paving, linking front and back spaces. The wood-clad wings of the house sit on a bluestone “outcropping”, which extends the natural entry grade, grounding the house.


Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

A series of bluestone monolith steps extend from the lakeside terrace toward the shore. A folded, dark metal plane wraps the wood wings as walls and roof, creating a sculptural cap of the house.


Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

A folded, dark metal plane wraps the wood wings as walls and roof, creating a sculptural cap of the house. On the west edge of the house, the metal wall is punctuated by dynamic window placement, allowing light in while screening views of the neighbors. Dramatic floor to ceiling windows in the living/dining spaces and master bedroom draw in views of the site and lake, and provide north light. The house engages the site during all seasons and was constructed for $200 per square foot.

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Architects: Altus Architecture + Design
Landscape Design: Travis VanLiere, RLA
Location: Apple Valley, Minnesota, USA
Project Year: 2008Superficie: 312 m2
Photography: Paul Crosby & ALTUS Architecture + Design

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

Farquar Lake Residence - ALTUS Architecture + Design, Arquitectura, diseño, casas

No comments:

Post a Comment