Custom Search

Monday, May 30, 2011

Atelier Bardill - Valerio Olgiati

The Atelierhouse Bardill replaces an old barn in the protected centre of the village Scharans. The building permission was granted by the local authorities only under the condition that the new building would have exactly the same volume as the old barn.



Atelier Bardill - Valerio Olgiati, Arquitectura, diseño

Atelier Bardill - Valerio Olgiati, Arquitectura, diseño




The client, Linard Bardill, who lives in a house a very short walking distance away from the site, needed only one single space, a room to work in. This working space occupies not even a third of the stipulated volume.





Atelier Bardill - Valerio Olgiati, Arquitectura, diseño

Atelier Bardill - Valerio Olgiati, Arquitectura, diseño



The rest of it constitutes a courtyard that is monumentalized by a huge round opening to the sky.This is where the house expresses greatness and clearness in contrast to the arbitrary geometry of its external appearance and to the small-scale environment of the village.





Atelier Bardill - Valerio Olgiati, Arquitectura, diseño

Atelier Bardill - Valerio Olgiati, Arquitectura, diseño



Architect: Valerio Olgiati
Location: Scharans,

Collaborators: Nathan Ghiringhelli (project manager office Olgiati), Nikolai Müller, Mario Beeli

Client: Linard Bardill, musician + poet

Construction Supervisor: Linard Bardill

Structural Engineer: Patrick Gartmann, partner of Conzett, Bronzini, Gartmann AG, Chur

Project Area: 285 sqm

Project Year: 2006-2007

Photographs: Courtesy of




Atelier Bardill - Valerio Olgiati, Arquitectura, diseño

Atelier Bardill - Valerio Olgiati, Arquitectura, diseño





VIA: TECNOHAUS

No comments:

Post a Comment