Custom Search

Saturday, January 2, 2010

House on the road to Farellones - Max Nuñez & Bernardo Valdes

The design proceeds from the particularities of the terrain, its slope, its vegetation, its views and the requirements of the client, a single man who permitted the architects to redefine the program of a single-family house and to turn it into a single-person one in a spot that allows him to get away from the city and to live in a close relationship with the landscape of the Andean foothills.


House on the road to Farellones - Max Nuñez & Bernardo Valdes

House on the road to Farellones - Max Nuñez & Bernardo Valdes


The topography is interrupted by an 8×36m horizontal plane running north-south against the slope.


House on the road to Farellones - Max Nuñez & Bernardo Valdes

House on the road to Farellones - Max Nuñez & Bernardo Valdes

The platform generates a stable and continuous surface area that includes a guest room, a patio, a pavilion, a terrace and a pool, which occupy its entire length.


House on the road to Farellones - Max Nuñez & Bernardo Valdes

House on the road to Farellones - Max Nuñez & Bernardo Valdes


The heavy surface of the patio, raised 70cm above the level of the platform, is defined by the base of a pre-existing hawthorn tree.


House on the road to Farellones - Max Nuñez & Bernardo Valdes

House on the road to Farellones - Max Nuñez & Bernardo Valdes


The pavilion is a glass enclosure beneath a light-weight roof, dark in color, an almost empty space from where the gaze traverses the glass in the direction of the foothills, the deep valley, the pines and the space immediately outside, taking in every field of vision the terrain offers.


Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas


The pavillion harnesses the sun but controls it by means of eaves and curtains. Two sliding windows, one in the north and the other in the south, enable the pavilion to be ventilated by making use of the wind that comes up through the valley. Hanging over the slope, the terrace and the reflecting pool completely open up the landscape. The water reflects the light on the ceiling of the pavilion and keeps things fresh in the high summer temperatures.


Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas


Location: Camino a Farellones, Santiago, Chile

Collaborator: Nicolás del Río L.

Site Area: 7000 mts2

Constructed Area: 230 mts2

Project Year: 2004/2005

Construction Year: 2005/2006


Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas

Casa Camino a Farellones, Nuñez+Valdes, Arquitectura, casas


VIA: TECNOHAUS

No comments:

Post a Comment