Custom Search

Wednesday, July 1, 2009

Six Ramsgate - Wallflower Architecture + Design

The client’s desire for the home to have a perception of substantial private space has resulted in the development of a spatial program that internalizes spaces such as pools and gardens normally regarded as external to the envelope of the house. By zoning spaces such as the bedrooms and servants’ quarters on alternative levels, i.e. 2nd storey and basement levels, the ground plane is freed from walls that would have been required if public and private programs were interlaced on the same plane.


Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

The site is approximately 25m wide by 48m deep, and because of the intermingling of internal gardens and column-free vistas, there is a continuous and unbroken visual depth of 40m that ties together the entrance foyer, swimming pool, formal living area, internal garden court and formal dining areas. These are perceived to be within the built enclosure of the house, yet a very obvious public to private hierarchy assists in the intangible zoning and spatial orientation within the house. This is simply achieved by classical use of symmetry, with important areas axial to the center line of the house, and with increasingly private space implied by the distance from the main entrance.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

The environmental transparencies at ground level and between courtyards are important in passively cooling the house. All the courtyards have differing material finishes and therefore differing heat gain and latency (water, grass, water, granite). As long as there are temperature differences between courtyards, the living, dining, and pool house become conduits for breezes that move in between the courtyards, very much like how land and sea breezes are generated.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

The use of thick masonry walls on either side of the house keep temperature gradients small within the house and also act as enormous ‘ducting’ in guiding air currents between courtyards. At the second storey, solid hardwood louvers that can be adjusted by hand allow the desired amount of breeze and sunlight to filter through. And at the 1st storey, substantial trellising minimize sun entry into habitable areas.

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors
Location: 6 Ramsgate Road, Singapore
Architect in Charge: Robin Tan
Design Team: Robin Tan, Cecil Chee & Sean Zheng
Site Area: 1200 sqm
Built-In Area: 855 sqm
Completed: 2009
Photographer: Albert Lim

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

Architecture, Design, House, Interiors

No comments:

Post a Comment