Custom Search

Thursday, February 12, 2009

Fjällhus Residence - PS Arkitektur

The Mountain Lodge is a modern take of a traditional barn of the region in Härjedalen, Sweden. The Lodge comes as prefabricated wooden units. It was originally designed in 2005 by architect Peter Sahlin for his own family, as a vacation retreat in the fells of Härjedalen. Five houses have since then been produced in the region. The typical clients are urban professionals who desire a simple, compact, yet comfortable and modern vacation retreat.


house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

The exterior’s reduced and stern architecture lends it´s appearance from the simple barn-like architecture traditional in the fells of Härjedalen. The interior is modern and white. Warmth is added with wooden plywood walls and ceilings.

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

One side of the lodge consists of large panoramic windows towards the winter mountain landscape or the greens of the summer. The lodge has full amenities including kitchen, bathroom, a sauna, two bedrooms and a loft with a third bedroom.

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur
Ecological and rational concerns have been important when choosing materials and construction methods - the lodge is very energy efficient and is built with sustainable and natural materials.

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur
The construction consists of a wooden framework and prefabricated wall- and roof elements. The Lodge is designed in two different sizes (85sqm and 100sqm) the smaller sized cottage (85sqm), costs about 200.000 Euros in Sweden, complete with all interior fittings.

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

Architects: PS Arkitektur
Location: Härjedalen, Sweden
Principal: Peter Sahlin
Constructed Area: 85 sqm
Design Year: 2005
Photographs: Patric Johansson

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

house,Fjallhus Residence - PS Arkitektur

No comments:

Post a Comment