Custom Search

Friday, January 30, 2009

Double house - Tham & Videgård Hansson

A house organized as a spiralling sequence of four large rooms in four levels. These big spaces without a fixed hierarchy let this house invite the inhabitants to organise their lives following their own preferences.


Double house - Tham & Videgård Hansson

Double house - Tham & Videgård Hansson

The building envelope was defined by the full width, the maximum area and height fitting into the building regulations. More or less mirrored in plan, the two units contain small adjustments in relation to the differences in orientation, light and views. As a result of the existing topography spatial variations were developed; starting with the four meter ceiling height of the entrance level, the vertical passage up to the horizontally extended spaces opening up towards the surrounding greenery. The upper large room constitutes the link to the roof terrace - the biggest social area in the house.

Double house - Tham & Videgård Hansson

Double house - Tham & Videgård Hansson
Construction is in situ cast concrete. Facades are rendered in plaster coloured dark greyish blue. Protruding window boxes made of oak add a 3-dimensional quality to the facade, thus enhancing the depth and massive character of the interior. All glass panes are fixed, with wooden side vents and doors.

Double house - Tham & Videgård Hansson

Double house - Tham & Videgård Hansson

Double house - Tham & Videgård Hansson

Double house - Tham & Videgård Hansson
Location: Danderyd, Sweden
Architects in charge: Bolle Tham & Martin Videgård Hansson
Site Area: 1,006 sqm
Constructed Area: 360 sqm + roof terrace
Project year: 2004-2005
Client: Private
Photographs: Åke E:son Lindman

Double house - Tham & Videgård Hansson

Double house - Tham & Videgård Hansson

Double house - Tham & Videgård Hansson

Double house - Tham & Videgård Hansson

No comments:

Post a Comment